poetry, essays and narrativas (copyright ©)

ditelindja e fundi

 

 

 

…ditëlindja e fundit

i dedikohet mikut tim bullgar Georgit, i cili pas një tumori të papritur në kokë, u nda nga jeta më

10.7.2011-tre javë pasi festoi 60-vjetorin.


...nga Prishtina u nisa mbas mëngjesit dhe në oren 11:00 mberrita ne Shkup. Aty u takova me Cuten e Budionin, të ardhur posaçërisht nga Pogradeci e së bashku morëm rrugën për Petrich, Bullgari.
Gjatë udhëtimit më treguan se kishte qenë Georgi në Pogradec e se kishte lenë dhe disa ftesa për ditëlindjen e tij,
për të 60-ën.
Ngaqë ishte shumë vapë, ndaluam diku afër qytetit Valondovo, pimë diçka dhe vazhduam rrugën.
Me ne fund, mbas gati katër orë udhëtim, mberritëm në Petrich. Si gjithmonë u sistemuam tek Hotel "Elena". U qetësuam pak dhe nga ora 19:00, u nisëm për tek restoranti ku dë të organizohej festa...
Në hyrje të restorantit qëndronte dikush që na tregoi vendet e rezervuara. Zumë vendet dhe në pritje të shihja Georgin e me ankthin se në ç'gjendje do t'a gjeja mikun tim, rrija në qetësi e shihja njerëzit që ishin në sallë dhe ata që vinin...
Nuk kaloi shumë dhe brenda hyri Georgi.

U ngritëm në këmbë. U dëgjuan duartrokitje, thirrjet „Georgi, Georgi“ dhe fërshëllima.

Nga vendi ku ndodhesha qëndroja i heshtur, duke e ndjekur me sy.
Takonte, përqafonte...e, puthte miqtë.
"...sa paska ndryshuar", - thashë atë moment.
Tek e shihja ashtu më kujtoheshin bisedat e tij të pafundme e tregimet e shumta...sytë e ndritshëm të tij...flokët e dendur.
Erdhi tek unë.

Me sytë e venitur, më pa thellë.

Më përqafoi.

Më shtrëngoi rreth vetes sikur donte të më thoshte: "...të faleminderit shumë që erdhe e ta paça borxh".
Humbi përsëri mes miqsh.

Vazhdonte t'i takonte e, t'i përqafonte.
Në sallën e mbushur plotë, si nëpër tym, dëgjohej muzika e një orkestre nën zërin e ëmbël të një gruaje të pashme...
Ishte Gala.
Ajo sikur t'a kishte kuptuar gjendjen tonë mbas takimit me Georgin, n'a u afrua e këndoi gati gjithë mbrëmjen prann nesh, pranë Budionit...
Gala sapo e kishte lenë mikrofonin dhe tek orkestra u afrua një burrë i moshuar, me një pamje chansonnieri e vagabondi...
Kishte pak mjekër të bardhë, sy që i ndriçonin mbi buzët e thara, nga ku dilte një buzeqeshje e papërcaktuar.
Më thanë se ishte Shani.
Nga vendi ku ndodhesha, e shihja atë dhe nuk di pse më hyri menjëherë në zemër, sado që ai akoma nuk kishte filluar të këndonte.
Ndoshta nga mënyra se si e mbante mikrofonin dhe dorën tjetër të futur në xhep.
Mbasi i hodhi një sy sallës, vështrimin e orientoi te Georgi duke e parë atë thellë në sy...
Buzëqeshja iu hidhërua.

 

Uli kokën dhe,...me sytë e lodhur filloi të kërkonte nëpër repertorin e tij duke vrarë mendjen se me cilën këngë do t'a fillonte...
Krujati mjekrën, e kaloi dorën nëpër flokët e dendur dhe, filloi...

"...samo jedan dan života
jos jednu casu mi dajte sad
jer ja sutra nisam s vama
jer sutra umrijecu mlad

moj život je kratak bio
i prolazan kao san
a ja želim samo jedno
da živim jos jedan dan..."


"... vetëm për një ditë të jetës
më jepni një gotë të pij
sepse unë nuk do t‘jem nesër
sepse nesër do vdes i ri.

Jeta ime ështe e shkurtër
ështe e shkurter si një endërr
por unë dua të pi një gotë,
që të jetoj dhe një ditë tjetër..."

Petrich, Bullgari. E shtunë, 18 Qershor 2011

 

 

Последният рожден ден – само за един ден живот

Посветено на моят български приятел Георги, който почина внезапно три седмици след 60тият си рожден ден поради тумор на мозъка.

...след закуска потеглих от Прищина към Скопие, където пристигнах в 11 часа.

Там срещнах Куте и Будион, които бяха пристигнали спецялно от Поградец и продължихме пъуването заедно към Петрич, България.

По време на пътя те ми разказаха, че Георги е в Поградец и е оставил няколко покани за честването на 60тият си рожден ден.

Пътуването беше напрегнато под силното слънце и за да си отпочинем спряхме на една бензиностанция в близост до Валондово...там заредихме гориво и продължихме нататък.

След една дълга отсечка пристигнахме в Петрич и отседнахме както винаги в хотел Елена. Останахме в стаята до 19 часа и след това отидохме в ресторанта, където беше организирано празненството.

На входа бяхме посрещнати от някой, които ни показа резервираните за нас места. В очакване да видя Георги и в паника, в какво състояние щяхх да видя моят приятел, останах вторачен във входната врата и гледах как хората напълваха залата.

Не след дълго Георги влезе през вратата...

ние всички станахме на крака...аз стоях неподвижно и го следях навсякъде с очи.

Той срещна хората...целуна всеки един.

„Божичко, толкова се е променил.“ - казах в този момент.

Проследих Георги нататък и внезапно ме връхлетяха спомените. Спомних си за първата ни среща...безкрайните мз разкази за България...блясъкът в очите мз докато говореше и ...гъстата коса.

Той стигна до мен...погледна ме с уморени очи...прегърна ме...притисна ме толкова силно, сякаш искаше да каже...“Благодаря ти, че дойде“.

Той отнво изчезна в тълпата...срещаше приятели...прегръщаше ги...целуваше ги.

В препълнената зала се чуваше, като в мъгла, музиката от един оркестър и припева на една красива дама, с необикновенно сладък глас.

Това беше Гала.

След като разбра колко се бяхме разтроили след срещата си с Георги, тя дойде и остана при нас цялата вечер, до Будион.

Гала остави микрофона и към оркестъра се приближи един възрастен мъж, които изглеждаше като певец на шансони и едновременно на вагабонт...

с късз прошарена брада, светещи очи и пресъхнали устни, които се извиваха в лека усмивка.

Това беше Шани.

Видях го и го проследих с очи от моето място...

Не зная защо той така бързо докосна сърцето ми, въпреки че още не беше започнал да пее...

Може би по начина, по който държеше микрофона и беше пъхнал другата си ръка в джоба на панталона.

След като се огледа наоколо, погледна към Георги и се взря дълбоко в очите му.

Неговата усмивка изчезна...главата му клюмна...и с уморен поглед остана неподвижен, като че търсеше нещо спецялно в репертоара си, с което да се настрои за песента.


След една кратка пауза започна:

“...само за един ден живот

дайте ми сега още една чаша,

защото утре няма да съм с вас

защото утре ще умра твърде млад.

Животът ми бе твърде кратък

и премина като сън.

А аз искам само едно

да живея още един ден.”


Фате Велай, Петрич, България, 18.06.2011