poetry, essays and narrativas (copyright ©)

ali bay kelcyra

Ali Bej Këlcyra

 

...mbas gati 70 vitesh, u rikthye në shtëpi një tjetër shqiptar i madh: Ali bey Këlcyra.

Ishte Hana, vajza e tij që ma dha lajmin, të dielën e kaluar aty tek sheshi i Teqesë në Kaninë gjatë ceremonisë së rrivarrimit të një tjetri shqiptar të madh, Eqrem bey Vlora.

Dëgjoja Hana’n dhe me shikimin varur poshtë ullinjve që zbrisnin për Vlorë, kujtoja tregimet e nënës time Afro, e cila, shpeshherë, humbiste në ato të fëmijërisë e n'a tregonte kur lozte te sarayet e Ali Beut. Për bibliotekën e madhe të xhaxha Aliut siç e quanin. Sesi Shega, vajza tjerër e Aliut rrinte gati tërë ditën te shtëpitë e tyre në lagjen Guri e lexonte libra pa fund me Sanien, tezen time të dashur.

...tregonte nëna ime historitë e Këlcyrës së saj të dashur që i mungonte aq shumë e që, njëherë, amanet më t’i sillja një pllakë guri nga ato që kishin ngelur nga rrënojat e shtëpive të tyre në Këlcyrë...

Ja solla nënës time dhe e mbajti te koka, deri sa mbylli sytë dhe aty është akoma, deri sa unë, t'a çoj në Vjenë, t'a vendos pranë atij nga Kanina.

Të bashkoj përsëri pranë vetes një pjesë të prindërve të mij.

 

Vlorë, e diel, 6 Prill 2014