poetry, essays and narrativas (copyright ©)

DUNFRIES and GALLOWAY

 

...mua më kujtohet një shi i imët. Aq i imët, sa, kur më binte mbi kokë e trupë, më dukej si gjilpëra e parë që më bënte mjeku nga pickimi i së cilës, ja bëja "ohhh". 
Mua më kujtohet një mjegull gri që, sa afrohej, largohej, si të donte të më thoshte "ti do t'i shijosh këto pejsazhe vetëm, nëse unë do ta lejoj e do ta mundësoj atë". 
Mua më kujtohen delet mes lëndinave të cilat nga larg i pashë të kullosnin të qeta porqë, sa ndalova makinën dhe me aparatin fotografik fillova t'i fotografoj, u mblodhën grumbull pranë njera-tjetrës dhe të habitura, shihnin aparatin tim Leica.

Mua më kujtohen kuajt e lopët që se prishën terezinë nga aparati im gjerman dhe, unë nuk kam për t'i harruar kurrë tonalitetet e jeshiles që njëherë më shfaqeshin të freskëta, të lagështa e të mbërdhitura dhe herën tjetër, kur dielli dilte pas perdeve të mjegullës, ashtu siç dilte në dritare nëna ime pas një kohë të gjatë pritjeje prapa perdes së dritares kur kthehesha nga larg, dhe ai, kur shihte që unë pas një rruge të gjatë nëpër mjegull e shi kërkoja të gjelbrën e të verdhën e gushtit, shtynte grinë sa andej-këndej dhe dilte i plotë, për pak minuta, sa për të më lejuar të fotografoja ç'më dilte përpara e zhdukej përsëri thellë shtresave të hirta të qiellit të Dumfries and Galloway, maleve të Skocisë...

 

Fate Velaj,

 

Trageti Dover - Dunkirk, 30.09.2018